Školski odjeli

Naslovnica / Školski odjeli

Školski odjeli

 

Na školskim odjelima u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek borave školska djeca od prvog razreda osnovne do završnog razreda srednje škole. Odgojitelji brinu o odgoju, obrazovanju, školovanju, zdravlju i svim drugim potrebama svakog djeteta. Centar nastoji zadovoljiti najbolje interese djeteta onako kako su i određeni u Konvenciji o pravima djeteta UN-a koju je Republika Hrvatska usvojila 1991. godine.

Osim što im se pomaže u učenju, za djecu se organiziraju i različite aktivnosti: sportske igre i natjecanja, djeca mogu sudjelovati u njezi cvijeća i zelenila kao i općenito u uređenju prostora ustanove, u kuhanju i pečenju kolača, u različitim radionicama – od zabavnih do socijalizacijskih i kreativnih. Djeca mogu crtati i slikati, izrađivati keramiku, baviti se ručnim radom i izradom ukrasnih predmeta od različitih materijala, mogu plesati u folklornoj skupini, nastupati u kazališnim predstavama organiziranim prigodom obilježavanja značajnih datuma u kalendaru Klasja, mogu se baviti sportom i rekreativnim aktivnostima.

Korisnici putuju, idu na izlete, druže se u ustanovi i izvan nje sa prijateljima iz razreda, škole i grada, s gostima, volonterima, darovateljima. Djeca posjećuju, kada mogu i koliko dugo mogu, svoje biološke obitelji. Taj se odnos nastoji ne prekinuti i u svakom ga se mogućem slučaju u najboljem interesu djeteta nastoji održati.

Stručni radnici intenzivno surađuju s centrima za socijalnu skrb u cilju skraćivanja boravka djece u instituciji te osiguranja odrastanja u obiteljskom okruženju. Stručni radnici također poduzimaju mjere za povratak u biološku obitelj, u svim situacijama kada se postigne uspjeh u prevladavanju teškoća koje su uvjetovale smještaj djeteta u Klasje.

Ako povratak u biološku obitelj nije moguće ostvariti, stručni radnici, uz potporu centara za socijalnu skrb i lokalne zajednice, pripremaju mladu osobu za samostalan život nakon izlaska iz Centra.

 

Skip to content