Voljeti sebe

Voljeti sebe

Često čujem rečenicu: “Trebaš voljeti sebe, pa će te i drugi voljeti.” Kako je to voljeti sebe? Volim svoje vrline, a mane?

Svjestan sam da imam mane, prepoznajem ih i trudim se popraviti ono što mogu. Nisam uvijek zadovoljan svojim postupcima, odnosom prema drugima, ali mislim da nisam negativna osoba i zbog toga sam zadovoljan. Primjećujem promjene u svom ponašanju ovisno o situaciji i sazrijevanju. Volim misliti da sam zreliji i razumniji. Prihvaćam mogućnost da nisam uvijek u pravu i da trebam slušati starije i iskusnije. Rado razmišljam o lijepim događajima i situacijama, ali mislim da bez pokušaja i pogrešaka ovo ne bih bio “ja”. Ne kažu bez razloga da čovjek uči dok je živ. Važno je prihvaćati sebe sa svim svojim osobinama, doživljajima i postupcima, iskreno pogledati u svoju dušu i reći si: “Nisi savršen, mnogo toga može biti bolje, ali imaš se čime ponositi.”

Svaki postupak, doživljaj i situacija tjeraju me da idem dalje, a svaki nedostatak da nastojim biti bolji i napredujem. Ljudi kojima sam okružen, moje su ogledalo. Oni mi najbolje govore što sam i koliko vrijedim. Oni mi pomažu da ne skrenem s pravog puta i da prepoznam što sam učinio dobro, a što loše.

Volim svoje “ja”. Ono je rezultat svega što je bilo prije i onoga što dolazi poslije.

D., 8. razred

Skip to content