Tribina o udomiteljstvu za djecu na Radio Đakovo

Tribina o udomiteljstvu za djecu na Radio Đakovo

Zbog trenutne epidemiološke situacije planirana tribina u Đakovu na temu „Kako postati udomitelj“ održana je u izmijenjenom obliku gostovanjem u emisiji Radija Đakovo dana 11.11.2020.

U emisiji su gostovale psihologinja mobilnog tima Centra Klasje Osijek Mihaela Korman, psihologinja Centra za socijalnu skrb Đakovo Maja Galić Bogner te udomiteljica Barica Pongračić.

Gošće emisije su građanima dale važne informacije o udomiteljstvu: što je udomiteljstvo, koja je razlika između udomiteljstva i posvojenja, kada i zašto se djeca izdvajaju iz svojih obitelji, zašto je za dijete važno da odrasta u obiteljskom okruženju, tko može postati  udomitelj te koja je procedura za dobivanje dozvole za udomiteljstvo. Gošće su također govorile o tome kakvo je iskustvo za dijete biti izdvojen iz svoje obitelji i smješten u neki drugi oblik skrbi te o čemu je važno da udomitelji vode računa i kako da se prema djetetu postave, kako bi mu pomogli u prilagodbi na nove životne uvjete.

Udomiteljica je podijelila svoja iskustva bavljenja udomiteljstvom, pojasnila kako je uopće donijela tu odluku, s kakvim se sve izazovima susretala te što sve osjeća da je ona dobila kroz godine bavljenja udomiteljstvom. Udomiteljica je izrazila veliko zadovoljstvo tom životnom odlukom te zahvalnost na tome što je mogla djeci koja su živjela u njezinoj obitelji pružiti potrebnu pomoć i podršku da se zdravo razvijaju i izrastu u danas uspješne mlade ljude. Naglasila je kako je svako dijete svijet za sebe te zahtijeva poseban pristup, kako bi mu se pomoglo da savlada traume s kojima je došlo u udomiteljsku obitelj i stekne osjećaje sigurnosti i povjerenja u udomitelja. Udomiteljica je također izrazila i nezadovoljstvo statusom udomitelja u društvu te pravima koja imaju, uz poticaj svima da više promišljaju o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kako bi im se omogućilo što kvalitetnije odrastanje i skrb.

Psihologinja Mihaela Korman ukratko je predstavila projekt “Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”, kojim se pruža podrška obiteljima na području Osječko-baranjske županije kroz usluge savjetovanja i pomaganja koje provodi mobilni tim te kroz otvaranje novih poludnevnih boravaka za djecu. Kroz projekt se također nastoji javnost informirati o udomiteljstvu te povećati interes za bavljenje udomiteljstvom.

Više o tribini možete pročitati i u tekstu: Radio Đakovo, a tribinu u cijelosti možete poslušati na poveznici.