Dani kruha u Klasju

Dani kruha u Klasju

Kruh – jedna od osnovnih i svakodnevnih namirnica gotovo svakog čovjeka. Stoga ne čudi što kruh kao takav ima i svoj dan – Dan kruha. Ove se godine taj dan službeno obilježavao 17. 10. 2020. diljem Hrvatske.

U našem Klasju, djeca jasličkog I predškolskog uzrasta, spomenuti su dan obilježili u sklopu nekoliko aktivnosti različitog karaktera u trajanju od čak nekoliko dana, kako bi važne informacije o navedenom što prirodnije usvojili.

Predškolci su iz aktivnosti izašli bogatiji za iskustvo u kojemu su saznali od čega se to pravi kruh, odnosno što nam je potrebno kupiti u trgovini kako bismo isti zamijesili. Razgovaralo se i o tzv. majstorima koji najslađe od svih znaju zamijesiti te ispeći kruh – pekarima. Riječi novousvojene pjesmice “Pekar” moglo se čuti tijekom pranja ruku, oblačenja za popodnevni odmor ili u svakodnevnoj igri. Listajući prospekte raznih trgovačkih lanaca, djeca su prepoznavala pekarske proizvode te iste vješto izrezivali, vježbajući finu motoriku šake i prstiju. Izrezano su zatim lijepili na plakatić koji su izvjesili u centru kuhinje u njihovoj igraonici, gdje će im poslužiti kao podsjetnik na ovo iskustvo gdje će uvijek moći započeti igru u kojoj će biti mali pekari koji spravljaju razne proizvode.

Sudeći po radosti i punim trbuščićima, djeca s jasličkog odjela, zasigurno ne bi imala ništa protiv da se spomenuti dan obilježava i češće. Njihov sveukupni doživljaj najbolje će predočiti pjesmica koju je napisala odgojiteljica Ivana a glasi ovako: “Mijesim tijesto tako vješto. E, kod nas, to je malo teško. Ipak, prstići maleni loptice prave, bude osjećaje crvene, žute, zelene, plave. Tjestasta loptica ili pužić mali, kao malena sreća iz vrijednih ručica su nastali.”

Tekst: Odgojiteljica Ana-Marija

Skip to content